Onneli, Anneli ja salaperäinen muukalainen

Onneli, Anneli ja Salaperäinen muukalainen -elokuva perustuu Marjatta Kurenniemen rakastettuun lastenkirjaan Onneli, Anneli ja orpolapset.

Elokuvassa Onneli ja Anneli ovat kaksi ihan tavallista tyttöä, ehkä vain hieman onnellisempia kuin monet muut, onhan heillä satumainen mahdollisuus asua kahdestaan rouva Ruusupuun heille suunnittelemassa talossa Ruusukujalla. Eräänä päivänä Onnelin ja Annelin talon lähelle avataan uusi lastenkoti ja sieltä karkaa poika nimeltä Pekki. Pekki päätyy asumaan Onnelin ja Annelin rantamajaan ja kertoo tytöille, kuinka ankeaa elämä lastenkodissa on johtajatar Minna Pinnan tiukassa komennossa. Onneli, Anneli ja Pekki perustavat Rosvoliiton ja ryhtyvät toimiin, jotta lastenkodista tulisi taas iloinen paikka. Pienet Vaaksanheimolaiset ja muut Ruusukujan asukkaat rientävät Rosvoliiton avuksi. Seikkailujen päätteeksi maagisten ihmeiden taustalla on taasen Tingelstiinan ja Tangelstiinan lisäksi salaperäinen Rouva Ruusupuu.

Tietoa kasvattajalle media-avain.fi -sivustolta, täällä lisää myös elokuvan myönteisistä viesteistä (5/5) sekä ikäsuositushaitari.

Onneli, Anneli ja salaperäinen muukalainen on puhtaasti hyvän mielen elokuva. Sympaattiset, rohkeat ja auttavaiset hahmot selättävät vaikeudet kekseliäisyydellä ja yhteistyöllä. Kylä on täynnä turvallisia aikuisia, jotka tukevat itsekseen asuvia Onnelia ja Annelia. Karikatyyristen hahmojen huvittaville piirteille, kuten selfie-aikakauden helposti huijattavalle kaupunginjohtajalle, naljaillaan lempeästi. Myös ikävä lastenkoti ja sen tiukka johtaja on esitetty humoristisessa valossa, jolloin vaikutelma ei jää kovin synkäksi tai pelottavaksi.

Taikaliemillä hoidettavat kukat, minikokoiset Vaaksanheimot ja muut satumaisen ympäristön yksityiskohdat ruokkivat mielikuvitusta. Elokuva kannustaa auttamaan toisia, seuraamaan sydäntä ja yrittämään sitkeästi vaikealtakin tuntuvia asioita. Ennen kaikkea elokuva viestii ilon ja leikin merkityksestä jokaisen elämässä. Elokuvassa voivat paremmin ne aikuisetkin, jotka ovat leikkimielisiä ja suhtautuvat maailmaan ennakkoluulottomasti.

 

Onneli, Anneli ja salaperäinen muukalainen perustuu Kurenniemen kirjaan Onneli, Anneli ja orpolapset (1971) ja päättää ohjaaja Saara Cantellin Onneli ja Anneli -trilogian hienosti.

– Arki ja maagisuus yhdistyvät luontevasti, kuten lapsen maailmassa tapahtuu. Tarina puolustaa lapsen oikeutta turvalliseen, rakastavaan kotiin ja painottaa yhteistyön ja ilon tärkeyttä. Näyttelijöistä esiin nousee erityisesti armoitettu koomikko Kokander, jonka johtaja Pinna on vähän pelottava, mutta oikeastaan aika naurettava.

Aikuiseen makuun elokuva on ajoittain turhankin simppeli ja kerronnassa on paikoittaista kömpelyyttä. Mutta napakka kokonaisuus ja sydämellisyys takaavat onnistumisen. Haltioituneen viisivuotiaan fanin mielestä tämä oli elokuvasarjan paras, joten mitä siihen on kriitikkotäti enempiä naputtamaan – ja siksi tähtiä kolmen sijaan neljä.”

★★★★ Anna Möttölä, HS 

”Onnelin ja Annelin värikkäät seikkailut ovat mainioita lastenelokuvia. Ne toimivat lasten ehdoilla: lapset ovat sankareita ja aikuiset vähän hölmöjä ja tekevät vääriä asioita silkkaa aikuisuuttaan. Mikä parasta, niissä pääosassa on pienten tyttöjen muodostama ikuisten ystävien sankaripari. Nimenomaan pienille tytöille suunnattuja tarinoita ei koskaan ole liikaa. Juuri siksi – jos Salaperäisestä muukalaisesta jotain kritisoitavaa halua etsiä – hieman ihmetyttää, että käytännössä tytöt tekevät ruokaa ja neulovat poikien hoitaessa seikkailullisempaa puolta.

Näillä näkymin Onneli ja Anneli ja salaperäinen muukalainen on jäämässä toistaiseksi viimeiseksi kaksikon seikkailuksi. Lilja Lehto ja Aava Merikanto ovat kasvaneet ulos pikkutyttöjen roolista, eikä ole tarkoitus tehdä ristoräppääjiä, eli vaihtaa näyttelijöitä. Mikäli näin tosiaan on, Salaperäinen muukalainen on loistava päätös tarinalle. Se hyödyntää aikaisemmissa osissa kohdattuja ihmisiä ja tapahtuneita asioita ja soveltaa niitä sujuvasti. Tarinassa ei ole turhia rönsyjä vaan kaikki langanpäät, osa ensimmäisestä osasta asti peräisin, solmitaan yhteen erittäin tyydyttävällä tavalla.”

★★★★ Jouni Vikman, Episodi

 

Ohjaus: Saara Cantell 

Käsikirjoitus: Sami Keski-Vähälä

Näyttelijät: Lilja Lehto, Aava Merikanto, Aarni Rämö, Elina Knihtilä, Kiti Kokkonen, Jaakko Saariluoma, Johanna af Schultén, Jenni Kokander, Eija Ahvo, Joonas Saartamo, Aleksis Koistinen, Jani Toivola

Levittäjä: Nordisk Film

Kieli: Puhumme suomea!

1h 15min K-3
   

  Ajankohtaista

  Haku Venetsian elokuvajuhlille on nyt päättynyt jotta ehdimme käydä hakemukset läpi ennen Europe Cinemasin virallista deadlinea joka on huomenna ti 25.4., kiitos kaikille hakijoille!

  ***

  Espoo Ciné valtaa Kino Tapiolan 5.-14.5.2017! Lisätietoa ja festivaaliohjelma täällä!

  ***

  Yleisön pyynnöstä alennusperusteiset liput saa nyt suoraan verkkokaupasta! Lippuja ostaessa klikkaa hinnan vieressä olevaa vaihda lipputyyppiä -linkkiä ja valitse oikea vaihtoehto. Alennusperusteisen lipun ostaminen edellyttää asianmukaista korttia tai todistusta. 

  ***

  Cult Club esittää: Kulttielokuvia kansalle! Kino Tapiolan uuden esityssarjan syys-talven 2016 näytökset olivat menestys! Jatkamme sarjaa kevät/syksyllä 2017 – ehdota meille kulttileffoja esitettäväksi täällä!

    

  Ohjelmisto ja aukioloajat


  Lipunmyynti teatterilla avautuu puoli tuntia ennen päivän ensimmäistä elokuvanäytöstä ja sulkeutuu päivän viimeisen näytöksen alettua.

  ***

  Kino Tapiola on ensi-iltateatteri joka valikoi ohjelmistoonsa pääasiassa eurooppalaisen ja kotimaisen elokuvan parhaimmistoa. Ohjelmisto julkaistaan maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. Elokuvaviikko on aina perjantaista torstaihin.

  ***

  Kiireellisissä tiedusteluissa viikonloppuisin ja iltaisin kannattaa ottaa puhelimitse yhteyttä lipunmyyntiin teatterin aukioloaikoina, puh. 0400 885 779. Sähköposteihin vastataan vain arkipäivisin.


   
   

  Yhteystiedot
  Mäntyviita 2, Tapiola · puhelin 0400 885 779 (aukioloaikoina) · info@kinotapiola.fi
  Avoinna näytöspäivinä puoli tuntia ennen ensimmäisen näytöksen alkua.

  Ota yhteyttä