Sota ja mielenrauha

Ohjaaja Ari Matikainen paikalla keskustelemassa elokuvasta keskiviikon 30.3. klo 17.45 näytöksessä!

Sota ja mielenrauha tutkii Suomen sotien vaikutuksia koko kansakunnan mentaliteettiin.

Peloista ja traumoista ei sopinut heti sotien jälkeen puhua, eikä oikein myöhemminkään. Kuinka monta sukupolvea mielten haavojen parantamiseen tarvitaan?

Elokuva koostuu rintaman ja kodin välillä lähetetyistä kirjeistä sekä päiväkirjamerkinnöistä. Yksityiset kokemukset yhdistyvät taidokkaasti koko kansankunnan historiaan, kun dokumenttia varten haastatellut asiantuntijat avaavat sekä sotaa että ihmismielen saloja. 

Elokuva on tuotettu yhteistyössä muun muassa seuraavien tahojen kanssa: Puolustusvoimat, Lotta Svärd ry, Kaatuneiden muistosäätiö, Sotainvalidien veljesliitto, Suomen elokuvasäätiö, YLE, AVEK 

 

“Yksittäisiä taisteluja ja niiden päivämääriä kalvosulkeisten rytmitajulla vuodattavien, kliseisten historiadokumenttien vastapainona syntynyt Sota ja mielenrauha pyrkii sukeltamaan pintatiedon alapuolelle, sodan kokemisen psyykkiseen ja kollektiiviseen ytimeen. Siinä Matikainen (ohjaaja) myös onnistuu sisäistyneen näkemyksen sekä poikkeuksellisen rikkaan arkistomateriaalin tukemana. – Sota ja mielenrauha on nimensä veroinen tutkielma ja meditaatio sodan vaikutuksesta yksilön ja kansan yhteiseen psyykeseen. Dokumentti ei jätä kääntämättä hankaliakaan kiviä ja nostaa pöydälle Suomen ja natsi-Saksan yhteistyön ja sen synnyttämän häpeän ja hämmenyksen, joka ulottuu tämän päivän sukupolviin saakka.” 

★★★★ Tuomas Riskala, Episodi

 

“Mistään puhuvien päiden kavalkadista ei ole kyse. Matikainen on rakentanut Sotaan ja mielenrauhaan läsnäolevan ja vaikuttavan kuvamaailman aiemmin vain harvoin nähdystä arkistomateriaalista. Yhdistämällä eri pätkiä ja luomalla niihin uuden äänimaailman Matikainen on loihtinut kekseliäästi sodan tämänkin juonteen eheäksi ja kestäväksi katsottavaksi.”

★★★★ Miska Rantala, HS

 

Ohjaus ja käsikirjoitus: Ari Matikainen 

Näyttelijät: Nika Savolainen, Verneri Lilja 

Levittäjä: Kinocompany Finland Oy

1h 12min K-12 Ahdistusta aiheuttavaa sisältöä
   

  Ajankohtaista

  Elokuvahistorian tunnetuimpiin elokuviin lukeutuva, viiden Oscarin voittaja The Sound of Music avaa Kinon kulttielokuvien Cult Club-sarjan syyskauden Espoo-päivän ilmaisnäytöksessä la 26.8. klo 20! HUOM: Näytökseen pääsy edellyttää vapaalipun noutoa – 194 lippua jaetaan Kinon kassalla alkaen pe 25.8. klo 17.15 ja viikonlopun ajan. 

  ***

  Uusi oopperakausi 2017-18 nyt myynnissä täällä!

  ***

  Yleisön pyynnöstä alennusperusteiset liput saa nyt suoraan verkkokaupasta! Lippuja ostaessa klikkaa hinnan vieressä olevaa vaihda lipputyyppiä -linkkiä ja valitse oikea vaihtoehto. Alennusperusteisen lipun ostaminen edellyttää asianmukaista korttia tai todistusta. 

  ***

  Cult Club esittää: Kulttielokuvia kansalle! Kino Tapiolan uuden esityssarjan syys-talven 2016 näytökset olivat menestys! Jatkamme sarjaa syksyllä 2017 !

    

  Ohjelmisto ja aukioloajat


  Lipunmyynti teatterilla avautuu puoli tuntia ennen päivän ensimmäistä elokuvanäytöstä ja sulkeutuu päivän viimeisen näytöksen alettua.

  ***

  Kino Tapiola on ensi-iltateatteri joka valikoi ohjelmistoonsa pääasiassa eurooppalaisen ja kotimaisen elokuvan parhaimmistoa. Ohjelmisto julkaistaan maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. Elokuvaviikko on aina perjantaista torstaihin.

  ***

  Kiireellisissä tiedusteluissa viikonloppuisin ja iltaisin kannattaa ottaa puhelimitse yhteyttä lipunmyyntiin teatterin aukioloaikoina, puh. 0400 885 779. Sähköposteihin vastataan vain arkipäivisin.


   
   

  Yhteystiedot
  Mäntyviita 2, Tapiola · puhelin 0400 885 779 (aukioloaikoina) · info@kinotapiola.fi
  Avoinna näytöspäivinä puoli tuntia ennen ensimmäisen näytöksen alkua.

  Ota yhteyttä