Manchester by the Sea

”Tässä on vuoden paras amerikkalainen elokuva.

– ”Varma menestyselokuva aikuisemmalle yleisölle”. Kenneth Lonerganin elokuva kotikaupunkiinsa palaavasta huoltomiehestä on viiden tähden täysosuma. Koskettava, taidokas ja myös hauska, kirjoittaa kriitikko Veli-Pekka Lehtonen.”

★★★★★ HS

Ohjaaja-käsikirjoittaja Kenneth Lonerganin MANCHESTER BY THE SEA -elokuvassa sulkeutuneen bostonilaisen talonmiehen elämä muuttuu, kun hän palaa kotikyläänsä teini-ikäisen veljenpoikansa huoltajaksi. Elokuva on syvästi liikuttava ja yllättävän hauska kertomus massachusettsilaisessa kalastajakylässä sukupolvien ajan eläneestä työväenluokkaisesta Chandlerien perheestä, yhteisöstä, perhesiteistä, uhrauksista ja toivosta.

Isoveljensä Joen (Kyle Chandler) kuoleman jälkeen Lee Chandler (Casey Affleck) järkyttyy kuullessaan että Joe on nimennyt hänet poikansa Patrickin (Lucas Hedges) huoltajaksi. Vastentahtoisesti Lee palaa Manchester-by-the-Seahin 15-vuotiaan Patrickin luokse. Samalla hän joutuu kohtaamaan menneisyytensä, joka erotti hänet vaimostaan Randista (Michelle Williams) ja kyläyhteisöstä, jossa hän oli kasvanut. Yhdessä Lee ja Patrick yrittävät totutella elämään ilman Joeta - perheen yhdistävää voimaa. Lonergan kutoo taitavasti yhteen menneisyyden ja nykyisyyden, luoden jännitteisen tarinan vailla sentimentaalisuutta.

 

Casey Affleck sai roolistaan parhaan miespääosan Oscarin ja Lonergan pokkasi parhaan alkuperäisen käsikirjoituksen Oscarin.

Elokuva sai yhteensä 6 Oscar-ehdokkuutta: paras elokuva, paras ohjaus (Kenneth Lonergan), paras miespääosa (Casey Affleck), paras naissivuosa (Michelle Williams), paras alkuperäiskäsikirjoitus (Kenneth Lonergan) ja paras miessivuosa (Lucas Hedges).

Casey Affleck voitti myös Golden Globe -palkinnon parhaasta miespääosasta draamassa.

 

”Enää ei tarvitse etsiä. Se on tässä, viime vuoden paras amerikkalainen elokuva nimittäin. Timantti kulkee nimellä Manchester by the Sea. Elokuva on psykologisesti vahva ja sellaisella taidolla koostettu, että elokuvalle voi antaa pitkän takuun. Tästä tulee aikuisemmalle yleisölle menestyselokuva täksi kevääksi, olen siitä varma.

Mistä elokuva kertoo? Duunarista, joka työskentelee huoltomiehenä Bostonissa kunnes veljensä kuolee, ja huoltomies saa palata kotikaupunkiinsa. Pitää huolehtia veljenpojasta. Samalla huoltomies saa kohdata menneisyytensä.

Pieni tarina siis, jonka mittasuhteet on ymmärretty Yhdysvalloissa. Oscar-ehdokkuuksia elokuvalla on kuusi, joista se todennäköisesti voittaa yhden, ehkä kaksi. Pääosaa näyttelevä Casey Affleck voi saada Oscarin, samoin käsikirjoituksen tehnyt Kenneth Lonergan. Aivan ansaitusti.

– Manchester by the Sea on yhden suvun tarina, joka sijoittuu pieneen Manchester-nimiseen satamakaupunkiin Yhdysvaltain itärannikolla Massachusettsissa. Miljöö on kaunis, mutta ei liian pittoreski. Elokuva alkaa ja loppuu kuvilla talvisen karusta merestä ja satamasta. Elokuvan keskeinen symboli on Chandlerien suvun kalastusvene, joka on vuosia sitonut perhettä ja etenkin perheen miehiä yhteen.

Ympäristö on kirjoittaja-ohjaaja Lonerganille tärkeä, mutta enemmän hänen elokuvamaailmaansa määrittää sisäinen maisema, ihmiset ja perhe. Lonergan-maailmassa järjen, psykologian ja vaistojen rinnalla tärkeitä asioita ovat myös sattuma, joskus epäonni ja välillä ihan silkka tyriminen ja joskus sekin, että tyyppi nyt vain on ikävää sorttia. Margaretissa kaikki alkaa onnettomuudesta. Bussi ajaa naisen päälle, nainen kuolee. Vika ei ole oikeastaan kenenkään. Syyllisyys jää silti.

Kuolema käynnistää myös Manchester by the Sean. Monesti Lonergan vie katsojan huomion kuitenkin jopa triviaaleihin havaintoihin: viemäri ei vedä, puhelin soi väärässä paikassa, paareja ei saada nostettua ambulanssiin ja pakasteet putoavat lokerosta lattialle.

Miksi? Siksi että Lonerganille maailma on arvaamaton kaaos, johon ihminen joutuu reagoimaan vaistoillaan. Viesti on piilotettu ihan suoraan yhteen elokuvan kuvista: venepoukamassa lilluva paatti on saanut nimekseen Intuitio.

Mikä parasta, Lonergan on taitava kertoja. Huoltomiestä esittää Casey Affleck, ja aluksi tämä Lee Chandler näytetään epäedullisessa valossa. Lee puurtaa työssään, tiuskien asiakkailleen, kyhjöttäen baarissa. On usein yksin, ilotta ja vaikuttaa tyyppinä kiltiltä mutta sietämättömältä. Hän on ennen kaikkea mysteeri, monin paikoin Affleckin vähäeleisen ja silti syvän näyttelijätyön ansiosta. Tarinan edetessä Leen on otettava vastuuta veljenpojastaan, ja silloin Lonergan leikkaajansa Jennifer Limen kanssa näyttää miten takaumaa ja tarinan nykyhetkeä voi yhdistää. Se tapahtuu todella komeasti.

Lopun hoitavat maaliin näyttelijät. Tunnehuiput on ankkuroitu merkittäviin sivuosiin: Leen ex-puolisoon, jota esittää Michelle Williams sekä veljenpoikaan, jota näyttelee Lucas Hedges. Miksi näin? Siksi, että pääosassa Lee taitaa kerran hymyillä, ja kerran heittää leikkisästi baseballia. Tarvitaan ex-vaimo näyttämään, mitä olisi voinut olla, ja veljenpojan hahmo muistuttamaan, mitä olivat nuoruuden riemut, joita Leekin joskus koki. Veljenpojan kautta tarinaan tulee myös se iso keveys, jota tarvitaan.

Lonergan kuvaa Manchester by the Seassa myös niin sanottuja asioita: alkoholismia, työttömyyttä, väkivaltaisuutta ja yksinäisyyttä, mutta lähinnä luonteenpiirteinä enemmän kuin sosiaalisina ilmiöinä, joihin pitäisi puuttua. Yllättää, miten tavanomainen Lonergan on elokuvantekijänä. Soundtrackillä esimerkiksi Lonergan käyttää Albinonin Adagiota, mutta kliseekin toimii, kun sitä käyttää juuri kliseenä. Elokuvaaja Jody Lee Lipesin kamera ei juuri zoomaa tai vedä lähikuvaan, usein ollaan yleiskuvassa etäällä kuin ihmiset toisilleen. Kikkailua ei ole takaumissakaan. Niissä kerrotaan vain olennainen, ja kas: tehokäyrä näyttää taas punaista.

Ja mitä tästä elokuvasta voi oppia? Ei välttämättä mitään. Tai ehkä sittenkin jotain: Manchester by the Sea on elokuva syyllisyydestä, jonka kanssa on elettävä. Se on myös elokuva surusta, joka vetää kumaraan ja elokuva rakkaudesta, joka jossain aina itää ja kasvaa.”

★★★★★ Veli-Pekka Lehtonen, HS

”…tämän vuoden koskettavin elokuva. Se on myös yllättävän hauska. Se itkettää, naurattaa ja yllättää katsojan kerta toisensa jälkeen. Ohjaaja Kenneth Lonergan (Margaret) on taitava käsikirjoittaja ja ohjaaja. Hän ymmärtää surua ja osaa tuoda sen uskottavasti valkokankaalle.

Elokuva on viimeisen päälle viimeistelty kokonaisuus, vaikka kyynisempi ihminen voisi sanoa, että Lonergan on mennyt sieltä mistä aita on matalin mitä tulee Leen menneisyyden paljastamiseen. Paljastus on kuitenkin erittäin vaikuttavasti käsitelty, ja itse jouduin pidättelemään kyyneleitä. Jokainen päättäköön itse mitä mieltä on.

Casey Affleck on loistava. Mitään muuta ei näyttelijästä voi sanoa. Casey Affleck on jo pitkään luonut omaa uraansa kuuluisamman veljensä Ben Affleckin varjossa, mutta pikkuveli on vihdoin saanut ansaitsemaansa huomiota roolityöstään Leenä. Vaikka Lee on hahmona hyvin itsekäs ja ajoittain jopa ilkeä, onnistuu Affleck luomaan kuvauksen miehestä, joka taistelee omien demoniensa kanssa ja joutuu nyt kohtaamaan ne.

Myös sivuosat on täytetty hienoilla näyttelijöillä. Michelle Williams ei edes osaa olla huono missään roolissa, mutta elokuvan todellinen yllättäjä on Lucas Hedges. Melko tuntematon näyttelijä on nappivalinta Patrickin rooliin. Patrick on tyypillinen 16-vuotias, joka tasapainottelee kahta tyttöystävää, koulua ja jääkiekko- ja bänditreenejä. Vaikka Patrickin isän kuolema on ollut odotettavissa pitkän sairauden jälkeen, ja Patrick ottaa uutiset hyvin vastaan, myöhemmin tapahtuva tunteiden räjähdys todistaa, että Hedges on kypsä näyttelijä, joka tietää mitä tekee.

Affleckin ja Hedgesin välinen kemia toimii mainiosti. Huonompi näyttelijä olisi jäänyt Affleckin varjoon, mutta Hedges tuo paljon kaivattua huumoria elokuvaan, joka olisi helposti jäänyt pelkäksi nyyhkytarinaksi. Nimenomaan huumori nostaa Manchester by the Sean hyvästä elokuvasta erinomaiseksi.”

★★★★ Maria Lättilä, Episodi

” … a minor-key masterpiece. Casey Affleck is mesmerising as a Boston janitor who has to care for his dead brother’s son, in Kenneth Lonergan’s weighty study of grief and family ties.

– This film has already been hailed as a masterpiece and I think it is, though of a more conventional kind than Lonergan’s previous movie, Margaret. Manchester By the Sea sees him assume the self-aware weightiness of an Arthur Miller or a Eugene O’Neill, but blends this with some wonderfully played comic scenes, and even uses some trad jazz over a scene transition that is rather like Woody Allen.”

★★★★★ Peter Bradshaw, The Guardian


Ohjaus: Kenneth Lonergan

Käsikirjoitus: Kenneth Lonergan

Näyttelijät: Casey Affleck, Michelle Williams, Lucas Hedges, Kyle Chandler

Kieli: Englanti. Tekstitetty suomeksi ja ruotsiksi.

Levittäjä: Walt Disney Motion Pictures Studios Finland

2h 17min K-12 Väkivaltaista sisältöä Seksuaalista sisältöä Ahdistusta aiheuttavaa sisältöä
   

  Ajankohtaista

  Psst! Jonot välttää ostamalla liput netistä varaamisen sijaan! Solsidan-ryntäyksen vuoksi ko. elokuvaliput eivät tällä hetkellä ole varattavissa.

  ***

  Ilmaisnäytös "195 The Movie" eli elokuva legendaarisesta bussilinjasta 195 Kino Tapiolassa ma 22.1. klo 18.00 – kahvio auki klo 17.30 lähtien! Lue Länsiväylän juttu täältä

  ***

  Ohjelmistomme julkaistaan alan käytännön mukaan aina maanantaisin viikoksi kerrallaan – elokuvaviikko on perjantaista torstaihin. Etkö löytänyt sopivaa näytöstä? Lisää julkaistaan aina maanantaisin! Tulevat elokuvat täällä.

  Ohjelmistossakierrossa nyt mm.

   

   

   

  ***

  Oopperakausi 2017-18 täällä!

    

  Ohjelmisto ja aukioloajat


  Lipunmyynti teatterilla avautuu puoli tuntia ennen päivän ensimmäistä elokuvanäytöstä ja sulkeutuu päivän viimeisen näytöksen alettua.

  ***

  Kino Tapiola on ensi-iltateatteri joka valikoi ohjelmistoonsa pääasiassa eurooppalaisen ja kotimaisen elokuvan parhaimmistoa. Ohjelmisto julkaistaan maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. Elokuvaviikko on aina perjantaista torstaihin.

  ***

  Kiireellisissä tiedusteluissa viikonloppuisin ja iltaisin kannattaa ottaa puhelimitse yhteyttä lipunmyyntiin teatterin aukioloaikoina, puh. 0400 885 779. Sähköposteihin vastataan vain arkipäivisin.


   
   

  Yhteystiedot
  Mäntyviita 2, Tapiola · puhelin 0400 885 779 (aukioloaikoina) · info@kinotapiola.fi
  Avoinna näytöspäivinä puoli tuntia ennen ensimmäisen näytöksen alkua.

  Ota yhteyttä