Minä, Kusama

(Kusama: Infinity)

"Empaattinen dokumentti paljastaa pilkuista tunnetun taiteilijan kivikkoisen tien huipulle. Uusi dokumentti japanilaistaiteilijasta on ohjaaja Heather Lenzin elämäntyö, jota hän on suunnitellut 1990-luvulta lähtien." ★★★★ HS

Matsumoton pikkukaupungissa syntynyt Yayoi Kusama aloitti maalaamisen 13-vuotiaana, aikana jolloin japanilaisen neidon uran ajateltiin keskittyvän kelpo avioliittoon.

”Siihen aikaan Japani oli hyvin vanhoillinen ja miesten hallitsema maa. Äiti halusi minusta kotiäidin varakkaaseen sukuun, joten hän vei kaikki kankaani ja maalini. Minulla oli useita kosijoita mutta koska halusin taidemaalariksi torjuin heidät kaikki” – Yayoi Kusama

Maanisesti maalannut Yoyoi sai vastuksista huolimatta järjestettyä ensimmäisen näyttelynsä. Hänen maalauksiaan ei ymmärretty, eikä juuri kukaan käynyt katsomassa näyttelyä. Marraskuussa 1955 hän kirjoitti amerikkalaiselle taidemaalarille Georgia  O´Keeffelle, jaa pyysi tältä neuvoja: ”Olen vasta taiteilijaurani alussa. Voisitteko auttaa minua tällä tiellä? Kunnioittavasti, neiti Yayoi Kusama.”

Uskomattomien käänteiden jälkeen Kusama päätyy New Yorkiin, ja 60-luvun radikaalien taidesuuntausten keulahahmoksi. Kusama pilkutti autoja, Kusama pilkutti alastomia kollegoita ja hyväntuulisia vapaaehtoisia, Kusama järjesti nakumielenosoituksia, Kusama järjesti homoavioliittoja, Kusama teki mitä vain saadakseen teoksilleen ja ajamilleen arvoille huomiota. Tempaukset alkoivat saada näkyvyyttä länsilehdissä. Kusaman vanhemmat ostivat aina kotikaupungin Matsumoton kirjakaupoista kaikki länsilehdet ja tuhosivat ne, koska tyttären taiteilijan ura oli noloa perheelle.

Heather Lenzin elokuva MINÄ, KUSAMA kertoo noista ällistyttävistä vuosista, siitä miten Kusamasta tuli se Kusama, joka maailmalla nyt tunnetaan, jonka näyttelyt lyövät kävijäennätyksiä kaikkialla.

”Ostin näyttelystä muistoksi postikortin, jonka punasävyisessä valokuvassa nuori, kimonoon pukeutunut Yayoi pitää silmiensä päällä kahta rintanapppia, joissa lukee love forever. Syystä, jota en itsekään ymmärtänyt, tuli postikortista jonkinlainen toteemiesineeni – se on elämäni ainoa kuva, joka on pysynyt kehystettynä seinälläni kaksikymmentä vuotta, kulkenut mukanani asunnosta ja elämänvaiheesta toiseen, aina tähän päivään saakka. Jostain selittämättömästä syystä kuvaa katsoessa tuntuu aina siltä kuin nestemäistä inspiraatiota ruiskutettaisiin suoraan suoneen. Että elämä on tuoretta, herkullisen kihelmöivää ja yllätyksiä täynnä. Postikortin Yayoista tuli yksi ensimmäisistä yönaisistani.” – Mia Kankimäki teoksessa Naiset joita ajattelen öisin (Otava 2018)

 

"Japanilainen kuvataiteilija ­Yayoi Kusama nousi Suomessakin huippusuosituksi Hamin näyttelyn ansiosta, ja samoin on käynyt monessa maassa. Kusama täyttää kohta 90 ja hän on mitä ilmeisimmin menestyvin nykytaiteilija maailmalla.

Näinhän ei aina ole ollut, vaan Kusaman tie huipulle on ollut latteasti sanottuna kivikkoinen. Tuore dokumentti kertoo, mitä kaikkea sen varrelle on osunut.

– Kusama on vahvasti läsnä empaattisessa ja visuaalisesti viimeistellyssä dokumentissa, mutta painotus on taiteen asiantuntijoissa, jotka kontekstoivat hänen pitkää uraansa ja nostavat sen sille paikalle, jonne se kuuluu. Kusaman äärettömyyteen jatkuvat pilkut ovat nykyään populaareja, mutta ne ovat myös ainutlaatuisen ja maanisen taiteilijapersoonan tuotoksia."

★★★★ Leena Virtanen, HS

 

Ohjaus: Heather Lenz

Näyttelijät: Yayoi Kusama

Levittäjä: Cinema Mondo

Kieli: Japani, englanti, tekstitetty suomeksi ja ruotsiksi.

 

 

Uusi ohjelmisto ja seuraavat näytökset julkaistaan alan käytännön mukaan aina maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. 

Elokuvaviikko on perjantaista torstaihin.

1h 16min K-3
   

    

  Ohjelmisto ja aukioloajat


  Lipunmyynti teatterilla avautuu näytöspäivinä arkisin klo 17 ja viikonloppuisin puoli tuntia ennen päivän ensimmäistä elokuvanäytöstä ja sulkeutuu päivän viimeisen näytöksen alettua.

  Seniorikinokeskiviikkoisin avaamme klo 14.

   

  Ohjelmisto julkaistaan maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. Elokuvaviikko on aina perjantaista torstaihin.

  Etkö löytänyt toivomaasi näytöstä? Uudet näytökset julkaistaan maanantaisin!

   

  Kiireellisissä lipunmyyntitiedusteluissa iltaisin ja viikonloppuisin kannattaa ottaa puhelimitse yhteyttä lipunmyyntiin teatterin aukioloaikoina, puh. 0400 885 779. Sähköposteihin vastataan vain arkipäivisin.


   
   

  Yhteystiedot
  Mäntyviita 2, Tapiola · puhelin 0400 885 779 (aukioloaikoina) · info@kinotapiola.fi
  Avoinna näytöspäivinä puoli tuntia ennen ensimmäisen näytöksen alkua.

  Ota yhteyttä

   

  Näytä ostoskori