Sota ja mielenrauha

Ohjaaja Ari Matikainen paikalla keskustelemassa elokuvasta keskiviikon 30.3. klo 17.45 näytöksessä!

Sota ja mielenrauha tutkii Suomen sotien vaikutuksia koko kansakunnan mentaliteettiin.

Peloista ja traumoista ei sopinut heti sotien jälkeen puhua, eikä oikein myöhemminkään. Kuinka monta sukupolvea mielten haavojen parantamiseen tarvitaan?

Elokuva koostuu rintaman ja kodin välillä lähetetyistä kirjeistä sekä päiväkirjamerkinnöistä. Yksityiset kokemukset yhdistyvät taidokkaasti koko kansankunnan historiaan, kun dokumenttia varten haastatellut asiantuntijat avaavat sekä sotaa että ihmismielen saloja. 

Elokuva on tuotettu yhteistyössä muun muassa seuraavien tahojen kanssa: Puolustusvoimat, Lotta Svärd ry, Kaatuneiden muistosäätiö, Sotainvalidien veljesliitto, Suomen elokuvasäätiö, YLE, AVEK 

 

“Yksittäisiä taisteluja ja niiden päivämääriä kalvosulkeisten rytmitajulla vuodattavien, kliseisten historiadokumenttien vastapainona syntynyt Sota ja mielenrauha pyrkii sukeltamaan pintatiedon alapuolelle, sodan kokemisen psyykkiseen ja kollektiiviseen ytimeen. Siinä Matikainen (ohjaaja) myös onnistuu sisäistyneen näkemyksen sekä poikkeuksellisen rikkaan arkistomateriaalin tukemana. – Sota ja mielenrauha on nimensä veroinen tutkielma ja meditaatio sodan vaikutuksesta yksilön ja kansan yhteiseen psyykeseen. Dokumentti ei jätä kääntämättä hankaliakaan kiviä ja nostaa pöydälle Suomen ja natsi-Saksan yhteistyön ja sen synnyttämän häpeän ja hämmenyksen, joka ulottuu tämän päivän sukupolviin saakka.” 

★★★★ Tuomas Riskala, Episodi

 

“Mistään puhuvien päiden kavalkadista ei ole kyse. Matikainen on rakentanut Sotaan ja mielenrauhaan läsnäolevan ja vaikuttavan kuvamaailman aiemmin vain harvoin nähdystä arkistomateriaalista. Yhdistämällä eri pätkiä ja luomalla niihin uuden äänimaailman Matikainen on loihtinut kekseliäästi sodan tämänkin juonteen eheäksi ja kestäväksi katsottavaksi.”

★★★★ Miska Rantala, HS

 

Ohjaus ja käsikirjoitus: Ari Matikainen 

Näyttelijät: Nika Savolainen, Verneri Lilja 

Levittäjä: Kinocompany Finland Oy

1h 12min K-12 Ahdistusta aiheuttavaa sisältöä
   

    

  Ohjelmisto ja aukioloajat


  Kesäkaudella näytöksiä on ke ja pe-su, avaamme aina tuntia ennen päivän ensimmäisen elokuvan alkua.

  Viihtyisä terassimme on pääsääntöisesti auki klo 21 asti (paitsi sunnuntaisin, jolloin suljemme viimeisen elokuvan alettua).

   

  Ohjelmisto julkaistaan maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. Elokuvaviikko on aina perjantaista torstaihin.

  Etkö löytänyt toivomaasi näytöstä? Uudet näytökset julkaistaan maanantaisin!

   

  Kiireellisissä lipunmyyntitiedusteluissa iltaisin ja viikonloppuisin kannattaa ottaa puhelimitse yhteyttä lipunmyyntiin teatterin aukioloaikoina, puh. 0400 885 779. Sähköposteihin vastataan vain arkipäivisin.


   
   

  Yhteystiedot
  Mäntyviita 2, Tapiola · puhelin 0400 885 779 (teatterin lipunmyynti, aukioloaikoina) · info@kinotapiola.fi
  Avoinna kesäkaudella näytöspäivinä tuntia ennen ensimmäisen näytöksen alkua, terassi sulkee illalla klo 21
  (paitsi sunnuntaina, jolloin suljemme viimeisen elokuvan alettua).

  Ota yhteyttä

   

  Näytä ostoskori