Tom of Finland

(Tom Of Finland)

” … suomalaisen valtavirtaelokuvan parhaimmistoa." Dome

Tom of Finland -elokuva on kaunis ja kiehtova kuvaus suomalaisen taiteilijan Touko Laaksosen (Pekka Strang) matkasta kansainväliseen menestykseen.

Elokuvassa Touko palaa jatkosodasta kotiin synkkään ja moralistiseen Suomeen, jossa homoseksuaalisuus on laitonta. Itseään ja ystäviään huvittaakseen hän alkaa piirtää lihaksikkaita, vapaita, estottomia ja ylpeitä homomiehiä. Piirrokset ovat Suomessa vaarallisia, joten Touko kätkee ne jopa sisareltaan Kaijalta (Jessica Grabowsky) siitä huolimatta, että sisarukset ovat hyvin läheisiä. Mainostoimistossa työskentelevä Touko rakastuu tanssija Veli Mäkiseen (Lauri Tilkanen), mutta joutuu salaamaan rakkaussuhteensa. Veli vannottaa Toukoa etsimään työlleen yleisön ja näin piirrokset kuljettavat Toukon Berliinin kautta Los Angelesiin, jossa hän saa ystäviensä avulla arvostusta taiteelleen. Tom of Finland -taiteilijanimellä signeeratut teokset saavat suuren suosion ja synnyttävät kansanliikkeen.

Tom of Finland -elokuva on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa vuonna 2017.

 

” … suomalaisen valtavirtaelokuvan parhaimmistoa. 

– Tom of Finland -elokuva ei ole pelkästään tarina homoudesta ja seksistä, vaan taiteilija Laaksosesta itsestään. Se näyttää menneiden vuosikymmenten asenteita homouteen, jotka nykypäivänä tuntuvat kammottavilta. Leffan kantavia teemoja ovat rakkaus, rohkeus ja vapaus.

– Touko Laaksosta esittävä, lähinnä teatterilavoilta tuttu Pekka Strang kantaa elokuvaa harteillaan. Roolisuoritus on upeaa katsottavaa, hänen tehdessään pienieleisellä näyttelemisellään taiteilijan valkokangasversiosta oikean ihmisen. Laaksosen elämänkumppani Veli ”Nipa” Mäkistä näyttelevä Lauri Tilkanen ja sotakaveri Alijokea esittävä Taisto Oksanen suoriutuvat myös hienosti. Heidän hahmonsa osaavat nauttia elämästä ja sen takia varsinkin Alijoen karu kohtalo koskettaa syvältä.

– Valtavirran elokuvaksi Tom of Finland kiertää kuitenkin jopa kiitettävästi perinteiset suomifilmin kliseet, vaikka kyseessä onkin jälleen yksi kuvaus suomalaisesta suurmiehestä. Lopputulosta voi paremman ilmaisun puutteessa kutsua kansainvälisen näköiseksi elokuvaksi. Osasyynsä siihen on tietysti sillä, että kuvaaja on tanskalainen, lavastaja ruotsalainen ja työryhmässä oli suomalaisten lisäksi mukana esimerkiksi saksalaisia, espanjalaisia, ruotsalaisia ja amerikkalaisia. Tom of Finland on tietysti suunnattu kansainvälisille markkinoille, sillä onhan Laaksonen yksi parhaiten maailmalla tunnetuista suomalaisista kuvataiteilijoista.

Elokuva vie katsojan melko syvälle Laaksosen elämään ja ajatuksiin, mutta se on silti vain tietynlainen johdatus Tom of Finland -maailmaan. Leffasta voi nauttia, vaikka ei edes pitäisi taiteilija Laaksosen töistä.”

★★★★ Aki Lehti, Dome

”…handsome, smoothly executed and eager to entertain.”

Variety

”Karukoski ohjaa varmasti. Parhaimmillaan hän loihtii valkokankaalle pakottomia ja unenomaisia kohtauksia, kuten suvun juhannusjuhlat ja jakson, jossa Laaksonen tarkkailee kirjavaa kalifornialaista katunäkymää limusiinin takapenkillä. Mestarillista.” 

Miska Rantanen, HS

”An artfully composed and sensitively acted life story.”  

Charles Gant, Goteborg Review, Screen Daily

”Viime vuosina Touko Laaksonen (1920–1991) on saanut paljon huomiota myös kotimaassaan. Paremmin Tom of Finlandina tunnettu taiteilija on yksi kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia kuvataiteilijoita, vaikka aloittikin uransa yllättävän myöhään. Tähän vaikutti tietysti silloinen aika ja eletty elämä, mutta myös hänen taiteensa luonne.

Dome Karukosken uudessa elokuvassa poraudutaan Laaksosen elämään kuten hyvän elämäkertaelokuvan kuuluu: häpeilemättä mutta toisaalta rehellisesti ja monipuolisesti. Laaksosta ei esitetä ainoastaan homoeroottisten kuvien piirtäjänä, vaan underground-taiteilijana, sotasankarina ja suomalaisena edelläkävijänä.

Laaksonen taisteli jatkosodassa, josta hänet palkittiin Vapaudenristillä. Vaikka sota jätti nuoreen mieheen ikuiset arvet, hän löysi myös inspiraation. Univormut ja voima kiehtoivat Laaksosta niin paljon, että hän sai lisää pontta omaan visuaaliseen ilmaisuunsa niin työpaikallaan mainostoimistossa kuin eroottisiin pöytälaatikkopiirroksiinsa kotonaankin.

Laaksonen pyöri Helsingin silloisissa suppeissa homopiireissä. Myöhemmin hän myi piirtämiään kuvia aina Berliinissä asti. Eurooppa oli alakulttuureille huomattavasti kehittyneempi kuin sen aikainen Helsinki. Todellista suosiota Laaksonen sai kuitenkin vasta 1970- ja 80-luvuilla Yhdysvalloissa, jossa taiteilijanimeä Tom käyttävä suomalainen sai ensimmäiset piirroksensa lehtiin. Siitä alkoi Laaksosen elämän loppuun asti kestänyt suosio, josta edes hänen oma sukunsa ei tiennyt.

Esimerkiksi taiteilijan läheinen sisko sai tietää asiasta vasta, kun Laaksonen oli jo homokulttuurin megatähti. Satunnaiset ystävät tiesivät, kuten tietysti myös Laaksosen elämänkumppani Veli, joka on Lauri Tilkasen paras roolisuoritus tähän asti. Elokuva on muutenkin taitavasti näytelty, mistä kiitos paljolti kuuluu Laaksosta erinomaisesti tulkitsevalle Pekka Strangille.

Elämäkertaelokuvana Tom of Finland ei kalpene muiden kuvataiteilijoista kertovien elokuvien rinnalla. Tämä on Suomen vastine elokuville kuten Pollock (2000) tai Basquait (1996). Vaikka käsikirjoitus sortuu paikoin dramaturgiseen kömpelyyteen, lähinnä tarpeettomaan ilmeisyyteen, Aleksi Bardy on kirjoittanut toimivan ja erittäin hauskan käsikirjoituksen.

Myös Karukosken ohjaus toimii hienosti sortumatta tarpeettomiin kliseisiin. Aihetta käsitellään kypsästi ja Karukoski työryhmineen on luonut historiallisen Helsingin kekseliäästi. Visuaalisesti elokuva näyttää autenttiselta, mutta toisinaan tuntuu ettei siihen kiinnitetty tarpeeksi huomiota. Esimerkiksi vaatteet vaikuttivat paikoin käyttämättömiltä ja muistuttivat niiden olevan mitä ovat – rooliasuja. Tämä tekee kotimaisista elokuvista aivan liian usein epäaidon näköisiä.

Tom of Finland tarjoaa myös tuoreen näkökulman sotaan. Esimerkiksi Laaksosen aikalaisen Väinö Linnan sotakuvaus saa tänä vuonna jo kolmannen filmatisointinsa, vaikka Suomen itsenäisyyttä voisi juhlia myös taiteen, osaamisen ja rakkauden näkökulmasta. Tom of Finlandissa sota on välttämättömyys, joka käydään läpi mutta jonka jälkeen jatketaan elämää. Keskitytään tulevaan eikä ryvetä menneessä.”

★★★★ Jesse Raatikainen, Episodi


Ohjaus: Dome Karukoski

Käsikirjoitus: Aleksi Bardy

Näyttelijät: Pekka Strang, Lauri Tilkanen, Jessica Grabowsky

Tuotanto: Helsinki-filmi / Aleksi Bardy, Miia Haavisto, Annika Sucksdorff

Levitys: Finnkino elokuvalevitys

Kieli: Suomi, saksa, englanti. Tekstitetty suomeksi ja ruotsiksi. 

1h 56min K-12 Väkivaltaista sisältöä Seksuaalista sisältöä Ahdistusta aiheuttavaa sisältöä
   

  Ajankohtaista

  Psst! Jonot välttää ostamalla liput netistä varaamisen sijaan! Solsidan-ryntäyksen vuoksi ko. elokuvaliput eivät tällä hetkellä ole varattavissa.

  ***

  Ilmaisnäytös "195 The Movie" eli elokuva legendaarisesta bussilinjasta 195 Kino Tapiolassa ma 22.1. klo 18.00 – kahvio auki klo 17.30 lähtien! Lue Länsiväylän juttu täältä

  ***

  Ohjelmistomme julkaistaan alan käytännön mukaan aina maanantaisin viikoksi kerrallaan – elokuvaviikko on perjantaista torstaihin. Etkö löytänyt sopivaa näytöstä? Lisää julkaistaan aina maanantaisin! Tulevat elokuvat täällä.

  Ohjelmistossakierrossa nyt mm.

   

   

   

  ***

  Oopperakausi 2017-18 täällä!

    

  Ohjelmisto ja aukioloajat


  Lipunmyynti teatterilla avautuu puoli tuntia ennen päivän ensimmäistä elokuvanäytöstä ja sulkeutuu päivän viimeisen näytöksen alettua.

  ***

  Kino Tapiola on ensi-iltateatteri joka valikoi ohjelmistoonsa pääasiassa eurooppalaisen ja kotimaisen elokuvan parhaimmistoa. Ohjelmisto julkaistaan maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. Elokuvaviikko on aina perjantaista torstaihin.

  ***

  Kiireellisissä tiedusteluissa viikonloppuisin ja iltaisin kannattaa ottaa puhelimitse yhteyttä lipunmyyntiin teatterin aukioloaikoina, puh. 0400 885 779. Sähköposteihin vastataan vain arkipäivisin.


   
   

  Yhteystiedot
  Mäntyviita 2, Tapiola · puhelin 0400 885 779 (aukioloaikoina) · info@kinotapiola.fi
  Avoinna näytöspäivinä puoli tuntia ennen ensimmäisen näytöksen alkua.

  Ota yhteyttä