Vice - vallan oikeat kasvot

(Vice)

"Erinomainen Vice kuvaa, miten USA:n varapresidentti varasti vallan George W. Bushilta – Christian Bale tekee käsittämättömän muodonmuutoksen. Vice on oppitunti amerikkalaisen vallanjako-opin teoriasta ja käytännöstä." ★★★★ HS

Viihdyttävässä ja terävässä Oscar-palkitussa elokuvassaan The Big Short käsikirjoittaja-ohjaaja Adam McKay paljasti Wall Streetin juonittelun, joka johti pahimpaan talouskriisiin sitten 1930-luvun suuren laman. Uudessa elokuvassaan Vice – Vallan oikeat kasvot hän ottaa käsittelyyn toisen tositarinan, jonka keskiössä on yksi Yhdysvaltain poliittisen nykyhistorian vaikeimmin tulkittavista ja salaperäisimmistä hahmoista, Richard Bruce (Dick) Cheney. Pääosassa nähdään jälleen muuntautumiskykyinen Christian Bale ja muissa rooleissa Amy Adams, Steve Carell ja Sam Rockwell.

Cheneyn (Bale) puolen vuosisadan mittainen ja monta mutkaa sisältävä matka Wyomingin maaseudulta hetkellisesti itse asiassa Yhdysvaltain presidentiksi asti sisältää kosolti mustaa huumoria ja suorastaan järisyttäviä paljastuksia siitä, miten institutionaalista valtaa voidaan käyttää väärin. McKayn osaavissa käsissä Cheneyn kaksijakoisuus toisaalta omistautuneena perheenisänä ja toisaalta poliittisena nukkemestarina ottaa intiimin, älykkään ja jopa uskaliaan kerronnallisen muodon. Apunaan vaikuttava ja horjumattoman uskollinen vaimonsa Lynne (Adams) ja oppi-isänään tyly ja kovaääninen Donald Rumsfeld (Carell) Cheney ujuttautui Washingtonin poliittisiin piireihin alkaen Nixonin hallinnosta, edeten Valkoisen talon kansliapäälliköksi Gerald Fordin valtakaudella ja päätyen lopulta viisi kautta kongressissa palveltuaan George H.W. Bushin puolustusministeriksi. Vuonna 2000 hän jätti paikkansa Halliburtonin toimitusjohtajana asettuakseen George W. Bushin (Rockwell) varapresidenttiehdokkaaksi ymmärtäen alusta asti, että hän saisi lähes rajoittamattoman aseman toimiessaan vain nimellisesti varapresidenttinä.

Cheneyn juonikas ja salavihkainen tyyli tehdä politiikkaa on mullistanut amerikkalaista poliittista kulttuuria niin, että sen kaikuja voidaan kuulla vielä tulevillakin vuosikymmenillä. Mutta on selvää, että on olemassa enemmän kuin yksi Dick Cheney - mies, jonka maine julkisella sektorilla on jättänyt varjoonsa hänen yksityiselämänsä ja kiistattoman omistautumisen perheelleen.

 

"Adam McKayn Vicen alkuteksteissä myönnetäänkin, etteivät tekijät ole saanut kaikkea selville salaperäisestä virkamiespoliitikosta, joka ehti vedellä naruja Yhdysvaltojen hallinnossa kuudella vuosikymmenellä. Vice ei siis ole poliitikko Dick Cheneyn elämäkerta, vaikka se siltä vaikuttaa. Jalkojen alla on silti riittävästi kovaa maata, jotta elokuvan voi huoletta laskea asialliseksi republikaanivaikuttajan profiiliksi.

Tällaista draamaa dokumentaristi Michael Moore tekisi, jos osaisi.

Vice on oppitunti amerikkalaisen vallanjako-opin teoriasta ja käytännöstä. Jopa keskeisten instituutioiden huipulla on sijaa perustuslain tulkinnoille: kenellä on valtaa ja kenellä vastuuta, ja kuinka paljon.

Ja kun valtatyhjiö syntyy, se täyttyy nopeammin kuin kukaan voi aavistaa.

– Kun tämän huomaamattoman vallankaappauksen vaiheet esitetään dramaturgisesti kiinnostavasti, kriittinen viesti vallankäytön kipupisteistä menee paremmin perille kuin pölhöpopulismilla.

Vicessä nähdään monta hyvää roolisuoritusta, joista ehdottomasti vaikuttavin on Christian Balen näyttelemä Cheney. Pelkästään hänen ulkoinen muodonmuutoksensa ujohkosta virkamiehestä pulskaksi, sydänkohtauksia vähän väliä saavaksi harmaakasvoiseksi ketjupolttajaksi on käsittämätön. Balen kehonkieli on mestarillisen vähäeleistä, pientä ja tehokasta.

– McKayn käsikirjoittamassa ja ohjaamassa Vicessä on erinomainen ja virkeä syke. Elokuva harppoo aikatasolta toiselle, käyttää harkitusti aikalais­kuvastoa ja rikkoo pirteästi elokuvakerrontaa.

Vice vyöryttää katsojan eteen runsaasti ääni- ja kuvaärsykkeitä uudemman ajan historiasta. Juonen seuraamiseksi riittävät kuitenkin perustiedot maailmanpolitiikasta."

★★★★ Miska Rantanen, Helsingin Sanomat

 

Ohjaus: Adam McKay

Käsikirjoitus: Adam McKay

Näyttelijät: Christian Bale, Amy Adams, Steve Carell, Sam Rockwell, Alison Pill, Jesse Plemons

Levittäjä: SF Film Oy

Kieli: Englanti, tekstitetty suomeksi ja ruotsiksi.

 

Uusi ohjelmisto ja seuraavat näytökset julkaistaan alan käytännön mukaan aina maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. 

Elokuvaviikko on perjantaista torstaihin.

2h 12min K-12
   

    

  Ohjelmisto ja aukioloajat


  Lipunmyynti teatterilla avautuu näytöspäivinä arkisin klo 17 ja viikonloppuisin puoli tuntia ennen päivän ensimmäistä elokuvanäytöstä ja sulkeutuu päivän viimeisen näytöksen alettua.

  Seniorikinokeskiviikkoisin avaamme klo 14.

   

  Ohjelmisto julkaistaan maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. Elokuvaviikko on aina perjantaista torstaihin.

  Etkö löytänyt toivomaasi näytöstä? Uudet näytökset julkaistaan maanantaisin!

   

  Kiireellisissä lipunmyyntitiedusteluissa iltaisin ja viikonloppuisin kannattaa ottaa puhelimitse yhteyttä lipunmyyntiin teatterin aukioloaikoina, puh. 0400 885 779. Sähköposteihin vastataan vain arkipäivisin.


   
   

  Yhteystiedot
  Mäntyviita 2, Tapiola · puhelin 0400 885 779 (aukioloaikoina) · info@kinotapiola.fi
  Avoinna näytöspäivinä puoli tuntia ennen ensimmäisen näytöksen alkua.

  Ota yhteyttä

   

  Näytä ostoskori