Kohtauksia eräältä saarelta

Lue lisää

Rajoitukset ovat poistuneet! Ruuhkan välttämiseksi istumapaikkakarttamme muodostaa kuitenkin vielä automaattisesti yhden penkin turvavälin seurueiden väliin.


”Ohjaajasuuruus Bergmanin kotimaisemissa tapahtuvan elokuvan sisällä on toinen elokuva, mutta silti kokonaisuus rullaa sujuvasti. – Kohtauksia eräältä saarelta ei olekaan historian painon raskauttama tai metarakenteen vaikeuttama. Se ei ole postmoderni silmänisku salaliittolaiskatsojalle. Se on ennemminkin hymy, jonka paisteesta sopii nauttia, vaikka ei Bergmanista piittaisikaan.” ★★★★ HS

Cinemanse tuo elokuvateattereihin elokuvan Kohtauksia eräältä saarelta (Bergman Island), joka sai maailman ensi-iltansa Cannesin elokuvafestivaalin kilpasarjassa.

Kohtauksia eräältä saarelta on kunnianosoitus Ingmar Bergmanille, mutta siinä missä Bergmanin elokuvat voivat repiä sielun auki, on ohjaaja Mia Hansen-Løven ote lumoava ja leikkisä. Elokuva oli Rakkautta ja Anarkiaa elokuvafestivaalin päätösgaala-elokuva ja sen pääosissa nähdään Tim Roth (The Hateful Eight, Pulp Fiction) ja Vicky Krieps (Phantom Thread, Das Boot) ja Mia Wasikowska (Jane Eyre, Crimson Peak).

Ohjaaja Mia Hansen-Løve on palkittu Berlinalessa parhaana ohjaajana elokuvasta Tämän jälkeen (L’Avenir). Hänen elokuviaan on nähty lukuisilla kansainvälisillä festivaaleilla ja Hansen-Løve on myös näytellyt muun muassa Oliver Assayasin ohjauksessa sekä toiminut Cahiers du Cinema -lehden kriitikkona.

Elokuvantekijät Tony (Tim Roth) ja Chris (Vicky Krieps) matkustavat kesäksi Fårön saarelle, joka oli sekä Ingmar Bergmanin inspiraation lähde että lopuksi myös hänen viimeinen kotinsa. Bergmanin elokuvia ihaileva pariskunta toivoo löytävänsä saarelta kipinää omiin käsikirjoituksiinsa. Tunnelmaan on helppo päästä heille valitussa mökissä, jossa ”elokuvaa, joka sai miljoonat eroamaan”, on kuvattu.
Urallaan pidemmälle ehtinyt Tony edistää uutta käsikirjoitustaan joutuisasti, ja nauttii saaren elokuvaturisteille suunnatusta tarjonnasta. Chris sen sijaan kokee tunnelman ristiriitaisena. Miten maailman ahdistavimmat elokuvat on voitu kirjoittaa näin kauniissa paikassa, hän miettii. Lopulta Chris pääsee vauhtiin omassa tarinassaan, jonka keskiössä ovat ystäviensä häihin tulleet nuoruuden rakastavaiset Amy (Mia Wasikowska) ja Joseph (Anders Danielsen Lie) jotka vetävät toisiaan puoleensa kuin magneetit.

KOHTAUKSIA ERÄÄLTÄ SAARELTA -elokuvan saari ei ole mikä tahansa maapläntti. Tapahtumat sijoittuvat ruotsalaiselle Fårölle, joka kantaa elokuvahistoriaa rannoillaan ja taloissaan. Se oli ohjaaja Ingmar Bergmanin koti- ja työskentelypaikka.
– JO SAAREN ESITTÄMINEN pyhiinvaelluspaikan ja huvipuiston risteämänä todistaa siitä, että käsikirjoittaja-ohjaaja Mia Hansen-Løve ei suhtaudu materiaalinsa ylenpalttisella hartaudella. Ei, vaikka elokuvan asetelma muistuttaa myös ohjaajan omasta menneisyydestä. Ranskalainen Hansen-Løve oli pitkään yksissä itseään tunnetumman ja vanhemman ohjaajan Olivier Assayasin kanssa, joka on kirjoittanut kirjan Bergmanista. Kohtauksia eräältä saarelta onkin eräänlainen autofiktio, vaikka parisuhde jääkin sivuseikaksi.
– VAIVATTOMUUS KOSKEE koko kerrontaa. Huolimatta rakenteesta, joka sulkee elokuvan sisään toisen elokuvan ja hyppii niiden välillä, Kohtauksia eräältä saarelta rullaa sujuvasti. Yhtä sujuvasti se ohittaa nostalgianälän ja kumartelun Bergmanin suuntaan. Kohtauksia eräältä saarelta ei olekaan historian painon raskauttama tai metarakenteen vaikeuttama. Se ei ole postmoderni silmänisku salaliittolaiskatsojalle. Se on ennemminkin hymy, jonka paisteesta sopii nauttia, vaikka ei Bergmanista piittaisikaan.” ★★★★ HS

”Hansen-Løve muistetaan etenkin Kultaisen karhun voittaneesta elokuvastaan Tämän jälkeen (2016). Hän on paitsi ohjannut myös käsikirjoittanut Kohtauksia eräältä saarelta -elokuvan. Elokuvassa näytetään kuinka Chris sekoittaa oman elämänsä tapahtumia ja kokemuksia fiktiiviseen tarinaan. Kirjoitusprosessia kuvataan näin hienosti ja uskottavasti.
Elokuva herättää kysymyksiä siitä, mikä on taiteen ja todellisen elämän välinen raja. Autobiografinen fiktiokin yhdistelee asioita ja värittää tapahtumia. Hansen-Løve on kuvannut useissa elokuvissaan löyhästi omaan elämäänsä liittyviä tapahtumia ja henkilöitä, mutta silti muokannut tapahtumat fiktiivisiksi. Samanlaista taiteen syntymisen prosessia hän kuvaa uusimmassa elokuvassaan.” ★★★★ Episodi

Ikäraja
K-7
Elokuvan kesto
1h 52min
Ohjaus
Mia Hansen-Løve
Käsikirjoitus
Mia Hansen-Løve
Rooleissa
Vicky Krieps,Tim Roth, Grace Delrue, Mia Wasikowska, Anders Danielsen Lie
Nautiskele kahvila­baarissamme ennen näytöstä.
» Tutustu tarjoiluihin
Uusi ohjelmisto ja seuraavat näytökset julkaistaan alan käytännön mukaan aina maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. Elokuvaviikko on perjantaista torstaihin.
Nautiskele kahvila­baarissamme ennen näytöstä.
» Tutustu tarjoiluihin
Uusi ohjelmisto ja seuraavat näytökset julkaistaan alan käytännön mukaan aina maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. Elokuvaviikko on perjantaista torstaihin.