Tietoa kävijälle

Kino Tapiola on tunnelmallinen maailmanluokan korttelikino ja viihtyisä viinibaari Espoon Tapiolassa. Täältä löydät lisätietoa teatteristamme!

Vastuullisuus

Ympäristövastuu – Kino Tapiola on Suomen ensimmäinen hiilineutraali elokuvateatteri!

Kino Tapiolan toimintaa on saavutettavuuden lisäksi alusta asti ohjannut myös ekologinen vastuullisuus. Ympäristön kuormituksen vähentäminen huomioitiiin jo aloittaessamme vuonna 2010 vihreän sähköyhtiön valinnassa. Teatterilla on myös aina pyritty maksimoimaan kierrätys, joten esim. muovia tai kertakäyttöastioita ei ole ollut käytössä vuosiin. Ympäristövastuu huomioidaan hankinnoissa siivousaineita myöten, ja elokuvateatterin wc-tiloissa on pestävät  käsipyyherullat, mikä on tutkitusti ympäristöystävällisin vaihtoehto.

Luonnollinen jatkumo kehitykselle oli hiilijalanjälkemme selvittäminen, jotta sitä voitiin ensin pienentää ja sitten kompensoida. Selvitystyö aloitettiin vuonna 2021 osana Visit Espoon CarbonWise -hanketta, ja saatettiin loppuun tilaustyönä erikoisasiantuntijan kanssa vuonna 2022.  Kino Tapiolan kokonaishiilijalanjälki on nyt selvitetty ottaen huomioon kansainvälisen standardin mukaisesti kaikkien tilaan liittyvien päästöjen (lämmitys, sähkö, vesi, jätehuolto) lisäksi sekä kaikkien viinibaari-kahviomme tuotteiden että työntekijä- ja asiakasmatkojen tuottama hiilijalanjälki. 

Kino Tapiolan vuosittainen hiilijalanjälki on täten noin 24 000 kg / CO2e. (Vertailun vuoksi, keskivertosuomalaisen vuosittainen hiilijalanjälki on n. 10 000 kg / CO2e.) Hiilijalanjäljestämme 46 % muodostuu viinibaari-kahviomme tuotteista,  28 % tilojen ylläpidosta ja 25 % matkustuksesta. Iloksemme asiakasmatkat muodostavat meillä vain neljäsosan hiilijalanjäljestämme, sillä teettämämme kyselyn myötä suurin osa asiakkaistamme tulee meille joko kävellen tai pyörällä (55%), julkisilla (32%) ja omalla autolla vain 13 %. (Jälleen, vertailun vuoksi: Kansainvälisten elokuvateatterikollegoidemme tuottamien selvitysten mukaan Ranskassa noin 90 % ja Englannissa noin 50 % elokuvateattereiden hiilijalanjäljestä muodostuu asiakasmatkoista.)

90 % tilojemme ylläpitoon liittyvästä hiilijalanjäljestämme muodostuu kiinteistön omistajan käyttämästä kaukolämmöstä, mihin valitettavasti emme voi vaikuttaa. Onneksi Fortumin Clean Heat Espoo -hankkeen myötä kivihiilen käytöstä siirrytään hiilineutraaliin kaukolämpöön vuoteen 2025 mennessä, joten hiilijalanjälkemme tulee iloksemme pienenemään entisestään!

Hiilijalanjälkeämme on toki myös pienennetty valitsemalla sähköyhtiöksemme Ekosähkö Oy, jonka sähkö tuotetaan 100 % Suomessa uusiutuvilla energialähteillä (pääosin tuuli-, mutta myös pienvesivoima ja bioenergia.) Ekosähköllä on Suomen Luonnonsuojeluliiton Ekoenergia-merkki. Muita ekotekojamme on kahvila-viinibaarimme tuotteiden valinta, sillä kahvi, tee ja eurooppalaiset viinimme ovat luomulaatuisia, ja oluet, siiderit, limsat ja vedet tulevat Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalta tuulivoimalla tuotettuna ja lisäaineettomina.

Kino Tapiolan hiilijalanjälki on nyt kokonaisuudessaan kompensoitu lasten- ja nuorten järjestö 4h Taimiteko -metsänistututushankkeen kautta, sillä luonnon monimuotoisuuden edistämisen lisäksi istutustyö työllistää samalla nuoria (www.taimiteko.fi). Kino Tapiola on siis ylpeästi Suomen ensimmäinen hiilineutraali elokuvateteatteri, ja näin lippulaivana mukana kansainvälisessä Green Screens -toiminnassa.

Iloisena muistutuksena asiakkaillemme: Kino Tapiolan edessä on sopivasti kaupunkipyöräasema, ja meille pääsekin kätevästi pyöräillen. Muistakaamme myös, että elokuvateatterissa käyminen on jo itsessään ekologinen kulutusvalinta, missä aineettomasta kulttuurituotteesta nautitaan yhdessä!