Memoria

Lue lisää

”Tilda Swintonin tähdittämä Memoria on verkkainen, hypnoottinen mysteeri – Jos sen antaa viedä mukanaan, kokemus on viiden tähden mestariteos. – Näe Memoria valkokankaalla, kun siihen nyt on mahdollisuus. Anna sen mysteerin viedä mukanaan. Koe se.” ★★★★★ HS

”Apichatpong Weerasethakul and Tilda Swinton make a dream team” ★★★★★ The Guardian

Cannesin elokuvajuhlien Kultaisella palmulla palkittu visionääriohjaaja Apichatpong Weerasethakul on ohjannut ensimmäisen englanninkielisen elokuvansa. Tilda Swinton näyttelee skotlantilaista naista, joka kuultuaan aamuisin kovan pamauksen lähtee sekä aistilliselle että todelliselle matkalle Kolumbian viidakkoon.

Memoria on upea mystinen elokuvaelämys miltei kaikille aisteille. Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin ylivoimaisesti katsotuin hitti.

”THAIMAALAISEN ohjaaja-käsikirjoittaja Apichatpong Weerasethakulin elokuvat ovat draamadebyytti Blissfully Yoursista (2002) lähtien keränneet festivaaleilla ylistystä ja palkintoja. Weerasethakulin – lempinimeltään Joen – tunnetuin työ lienee thaimaalaisesta kansanperinteestä ammentava, muun muassa reinkarnaatiota käsittelevä Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives (2010), joka voitti Cannesin pääpalkinnon Kultaisen palmun.

Massayleisö ei silti Weerasethakulin teoksia tule ikinä tuntemaan. Ne ovat äärimmäisen hidastempoisia ja hillittyjä, kuin jonkinlaista zen-meditaatiota elokuvamuodossa. Tarinoissa sekoittuvat todellisuus, unimaailma ja yhteys luontoon.

– Memoria on vain Apichatpong Weerasethakulia omimmillaan. Verkkainen, rauhallinen, meditatiivinen, monitasoinen. Ja mestariteos.

Jotkut hienotkin taide-elokuvat ovat sellaisia, että niitä enemmänkin arvostaa ja kunnioittaa kuin rakastaa. Memoriaa rakastan. Toinen katselukerta varmisti sen mestarillisuuden. Tarinan salaisuudet eivät välttämättä auenneet enempää kuin ensimmäiselläkään kertaa. Sen sijaan aukeni, kuinka merkityksellinen elokuvan jokainen pienikin kohtaus on.

– Täydellinen on myös Tilda Swinton Jessicana. Pienet ilmeet ja eleet tuovat esiin maahanmuuttajan ulkopuolisuuden tunteen, äänen aiheuttaman ahdistuksen, kaiken. Hyviä ovat myös pienten sivuroolien esittäjät, hekin ymmärtävät Memorian.” ★★★★★ HS

”The Thai artist and film-maker Apichatpong Weerasethakul offers us his own kind of exaltation and his own abolition of gravity; he fixes you with his unbroken gaze and his meaning seems to float out of the screen – and you float out of your cinema seat to meet it. In a calmly realist, non-mystic movie language, this director really can convince you that the living and the dead, the past and the present, the terrestrial and the other, do exist side by side. Memoria is a beautiful and mysterious movie, slow cinema that decelerates your heartbeat.” ★★★★★ The Guardian

Ikäraja
K-7
Elokuvan kesto
2h 16min
Ohjaus
Apichatpong Weerasethakul
Käsikirjoitus
Apichatpong Weerasethakul
Rooleissa
Tilda Swinton, Elkin Díaz, Jeanne Balibar, Juan Pablo Urrego, Daniel Giménez Cacho
Nautiskele kahvila­baarissamme ennen näytöstä.
» Tutustu tarjoiluihin
Uusi ohjelmisto ja seuraavat näytökset julkaistaan alan käytännön mukaan aina maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. Elokuvaviikko on perjantaista torstaihin.
Nautiskele kahvila­baarissamme ennen näytöstä.
» Tutustu tarjoiluihin
Uusi ohjelmisto ja seuraavat näytökset julkaistaan alan käytännön mukaan aina maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. Elokuvaviikko on perjantaista torstaihin.