Tove

Lue lisää

Uusista turvallisuusrajoituksista johtuen 13.12. asti näytöksiin myydään vain 20 lippua eli vain 10% salikapasiteetistamme. Liput siis todellakin kannattaa ostaa ennakkoon! Liput eivät ole varattavissa eikä niillä ole peruutusmahdollisuutta, minkä suhteen toivomme ymmärrystä näinä vaikeina aikoina, eli esim. sairastapauksissa toivomme sinun lahjoittavan lippusi ystävillesi.

Su 29.11. klo 15 näytös on LOPPUUNMYYTY.

Ke 2.12. klo 17.30 näytös on PERUTTU.

***

UPEA neljän tähden arvostelu Helsingin Sanomissa: ”Tove Jansson sai arvoisensa elämäkertaelokuvan. Zaida Bergrothin ohjaama ja Eeva Putron käsikirjoittama Tove ei jäykistele, vaan näyttää ja tuntuu nimihenkilöltään. — Tove on huolella tehty ja vakava, mutta samalla vetävä ja pirskahtelevan eloisa. Henkilökuva, joka elää ja hengittää. Ilman mitään erikoisia kikkailuja on saatu aikaan elokuva, joka näyttää ja tuntuu Tove Janssonilta. — Ja sitten on Alma Pöysti Tovena. Hän on roolissa täysin suvereeni, hurmaava ja aito. Pöysti on onnistunut sisäistämään Janssonin olemuksen niin hyvin, että suoritusta voi pitää aivan poikkeuksellisen hienona. Hänessä on kihertävää pikkutyttömäisyyttä, aloittelevan taiteilijan epävarmuutta, rohkeaa vapaamielisyyttä, tovejanssonmaista viisautta – kaikkea sitä, mitä rooli vaatii.

***

Helsinki, 1945. Sota on ohi ja värit palanneet taidemaalari Tove Janssonin elämään. Hän pystyy vihdoin hankkimaan oman studion ja antamaan kaikkensa menestyäkseen kansainvälisenä taiteilijana. Tove ei antaudu sosiaaliselle paineelle perustaa perhe, tärkeintä hänelle ovat taide ja vapaus. Vapaus myös johdattaa hänet avoimeen suhteeseen naimisissa olevan poliitikon ja vasemmistointellektuellin Atos Wirtasen kanssa. Kumpikin on sitä mieltä, että toista ei voi omistaa. Kaunis ajatus joutuu koetukselle, kun Tove rakastuu teatteriohjaaja Vivica Bandleriin.

Tove alkaa kirjoittaa tarinoita muumeista, ja inspiraation lähteenä toimii hänen oma elämänsä. Muumit alkavat valloittaa maailmaa. Ensimmäistä teatterinäytelmää seuraa monivuotinen sopimus lontoolaisen Evening Newsin kanssa, mutta sopimuksen lupaama vapaus muuttuukin ylitsepääsemättömäksi työtaakaksi.

TOVE on elokuva oman äänen löytämisestä, polusta taiteilijana, vaikeiden päätösten tekemisestä ja onnen oikeutuksesta. Helsinkiin, Pariisiin ja saaristoon sijoittuva tarina kertoo taiteilijasta ja naisesta, jonka rakastetuista teoksista tuli perintö koko maailmalle.

”lumoava […] (Ohjaaja Zaida Bergrothin sanotaan) venyttävän huomattavia elokuvallisia kykyjään loihtien elämää sykkivän visuaalisuuden, saaden lahjakkaasta tekijäjoukostaan irti varmat suoritukset – erityisesti Pöystistä, joka loistaa ensimmäisessä pitkän elokuvan pääosassaan ja muistuttaa vahvasti oikeaa Tovea.” / Variety

Ikäraja
K-12
Elokuvan kesto
1h 56min
Ohjaus
Zaida Bergroth
Käsikirjoitus
Eeva Putro
Rooleissa
Alma Pöysti, Krista Kosonen, Shanti Roney
Nautiskele kahvila­baarissamme ennen näytöstä.
» Tutustu tarjoiluihin
Uusi ohjelmisto ja seuraavat näytökset julkaistaan alan käytännön mukaan aina maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. Elokuvaviikko on perjantaista torstaihin.
Nautiskele kahvila­baarissamme ennen näytöstä.
» Tutustu tarjoiluihin
Uusi ohjelmisto ja seuraavat näytökset julkaistaan alan käytännön mukaan aina maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. Elokuvaviikko on perjantaista torstaihin.