Ensilumi

Lue lisää

Näytöksiin myydään tällä hetkellä 85 paikkaa (eli alle puolet 194 paikan salikapasiteestamme). Suosittelemme siis ostamaan liput etukäteen verkosta! Kerromme kyllä jos näytös on loppuunmyyty, muutoin tilaa on ja lippuja saa vielä paikan päältäkin:)

***

”Hamy Ramezan ohjasi rakkautta tulvivan elokuvan turvapaikkaa odottavasta perheestä. — Elokuvan vallitseva mielentila on empatia ja rakkaus. Se ympäröi lapset ja suojelee heitä. Se on myös ohjaajalta selkeä valinta, sillä pakolaistarinoissa korostetetaan yleensä pelkoa, uhkaa ja epätoivoa. Ramezan ei tee niin vaan pitää surua taka-alalla. Suojaavat tunteet pakkautuvat Mehdipourin perheen huoneeseen, jossa vanhemmat tekevät kaikkensa osoittaakseen Raminille ja pikkusisko Donyalle (Kimya Escandari), että he ovat turvassa. Vaikka se ei olekaan totta.” HS ★★★★

Mehdipourin perhe on asunut jo muutaman vuoden vastaanottokeskuksessa suomalaisessa pikkukaupungissa. He uskovat tulevaisuuteen Suomessa ja elävät elämäänsä, kuten mikä tahansa perhe nauttien Suomen kesästä, yöttömistä öistä ja lettukesteistä paikallisten ystävien kanssa. Perhe saa tiedon, että heidän turvapaikkahakemuksensa on hylätty, mutta he katsovat tulevaisuuteen silti positiivisesti. He tekevät viimeisen mahdollisen valituksen päätöksestä ja jatkavat jokapäiväistä elämäänsä karkotusuhasta huolimatta. Perheen poika Ramin aloittaa ensimmäisen vuotensa yläkoulussa ja jokainen hetki on hänelle entistäkin kallisarvoisempi. Nuoruuden ja aikuisuuden kynnyksellä elävä Ramin opettelee löytämään oman äänensä ja paikkansa maailmassa parhaan ystävänsä Jigin kanssa. Samalla Raminin elämäniloa huokuvat isä ja äiti yrittävät rakentaa perheelleen onnellista ja turvallista elämää.

Elokuvan yhdessä pääroolissa nähdään Bahman-isänä Cannesin ja Berliinin elokuvajuhlilla parhaana näyttelijänä palkittu iranilainen tähti Shahab Hosseini, joka näytellyt pääroolia kahdessa Oscar-palkinnon voittaneessa elokuvassa (Nader ja Simin: ero ja Menneisyys). Muita pääosia esittävät Shabnam Ghorbani Mahtab-äitinä ja Aran-Sina Keshvari on Ramin. Muissa rooleissa: Vilho Rönkkönen, Laura Birn, Kristiina Halkola, Eero Melasniemi ja Muhammed Cangore.

”Taidokkaat tuokiokuvat tuovat Ensilumi-elokuvan iranilaisen pakolaisperheen lähelle meitä.
– Ramezanin taito on siinä, miten vakava ja tärkeä aihe esitetään pieninä tuokiokuvina, vailla alleviivaavaa paatosta tai draamaa. Näin elämä lipuu ja joku päivä ehkä saapuu käänteentekevä uutinen.
Näyttelijöiksi Ramezan sai perheen isän rooliin Asghar Farhadin vakionäyttelijän Shabab Hosseinin. Muutkin näyttelijät tekevät vakuuttavaa työtä ja Aran-Sina Keshvar on luonteva Raminina.”

– ★★★★ Kulttuuritoimitus

Ikäraja
S
Elokuvan kesto
1h 22min
Kieli
OV
Tekstitys
Suomi/Ruotsi
Ohjaus
Hamy Ramezan
Käsikirjoitus
Hamy Ramezan ja Antti Rautava
Rooleissa
Shahab Hosseini, Shabnam Ghorbani, Aran-Sina Keshvari, Kimiya Escandari, Vilho Rönkkönen, Laura Birn, Kristiina Halkola, Eero Melasniemi ja Muhammed Cangore
Nautiskele kahvila­baarissamme ennen näytöstä.
» Tutustu tarjoiluihin
Uusi ohjelmisto ja seuraavat näytökset julkaistaan alan käytännön mukaan aina maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. Elokuvaviikko on perjantaista torstaihin.

Osta liput

Elokuva: Ensilumi
Näytökseen ei voi varata lippuja
Nautiskele kahvila­baarissamme ennen näytöstä.
» Tutustu tarjoiluihin
Uusi ohjelmisto ja seuraavat näytökset julkaistaan alan käytännön mukaan aina maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. Elokuvaviikko on perjantaista torstaihin.