LUX-yleisöpalkinto: Great Freedom (ilmaisnäytös!)

Lue lisää

Kino Tapiola järjestää ilmaisnäytöksen LUX-ehdokaselokuvasta Great Freedom. Näytöksen lopuksi on verkon yli järjestettävä keskustelutilaisuus elokuvan tekijätiimin kanssa.

Ilmaisnäytös, max 2 lippua per asiakas!


Sodanjälkeisessä Saksassa Hans päätyy kerta toisensa jälkeen vankilaan homoseksuaalisuutensa vuoksi. Hän joutuu järjestelmällisesti pettymään vapaudenkaipuussaan, kun hänen todetaan rikkoneen Saksan rikoslain 175 pykälää. Elämänsä ainoan vakituisen suhteen hän kokee pitkäaikaisen sellitoverinsa, murhasta tuomitun Viktorin, kanssa. Se, mikä alkaa inhona, kasvaa lopulta eräänlaiseksi rakkaudeksi.

Elokuva valokeilassa:

Great Freedom on itävaltalaisen elokuvaohjaajan Sebastian Meisen toinen fiktioelokuva. Se sai ensi-iltansa Cannesin Un Certain Regard -luokassa, jossa se voitti palkintolautakunnan palkinnon, ja on siitä lähtien kerännyt palkintoja kansainvälisillä festivaaleilla.

Franz Rogowski on yksi nykypäivän kiinnostavimmista nuorista lahjakkuuksista. Joka roolissaan hän tuo näyttelijäntyöhönsä uusia, outoja puolia ja piirteitä, kuin kemiallisia elementtejä, joita ei ole vielä luokiteltu ja nimetty. Hän on näytellyt uhkaavaa hahmoa (Victoriassa) ja traagista romanttista pääosaa (Transitissa), ja nyt Great Freedomissa hänen hahmonsa on läpikotaisin hyveellinen.

Rogowskin roolihahmo, Hans Hoffmann, on kouluesimerkki henkilöstä, joka eräänä aamuna ”pidätettiin ilman että hän olisi tehnyt mitään pahaa”, Kafkan Oikeusjutun kuuluisan avauslauseen sanoin. Hansin tapauksessa väitetty ”rikos” on homoseksuaaliset suhteet.

Great Freedom on teos, jossa tasapainottuvat täydellisesti useat aihealueet ja juonenosat. Siinä syväluodataan Saksan sodanjälkeistä historiaa, seksuaalivähemmistöjen elämää ennen homoseksuaalisuuden rangaistavuuden poistamista sekä sitä, miten vankilan tylsistävä logiikka luo henkisen vankilan, jonka rinnalla fyysisestä vankilasta tulee lähes merkityksetön. Se ei ota kantaa siihen, miksi Saksassa oltiin niin suvaitsemattomia liittoutuneiden voiton jälkeen, mutta – yllättävää kyllä – tämä ei näyttäydy elokuvassa häiritsevänä puutteena. Meise ei kitsaile vankilaelokuvien tavanomaisempien ilojen kanssa. Hän valjastaa ne omiin tarkoituksiinsa: tarinassa nujakoidaan ulkoilupihalla, vietetään öitä ”montussa” ja vihjaillaan vankilapaosta. Kokemus ei ole läpeensä synkkä: elokuvassa on kepeyttä ja tietysti seksiä.

Kolmessa limittäisessä aikatasossa, jotka ovat sisäkkäin kuin maatuskanuket, Hans päätyy kerta toisensa jälkeen samaan korkean turvaluokituksen vankilaan homoseksuaalisten tekojensa vuoksi. Häntä rangaistaan erityisesti siitä, että hän jää kiinni itse teossa (mistään orwellilaisesta ajatuspoliisista ei ole kyse). Joka historiallisella aikakaudella – vuosina 1945, 1957 ja 1968 (homoseksuaalisuuden rangaistavuuden poistamista edeltänyt vuosi) – tavattava henkilö on Viktor, jota esittää myös suosittu itävaltalainen näyttelijä Georg Friedrich. Hän suorittaa elinkautista vankeusrangaistusta murhasta ja on aluksi vannoutunut homofoobikko. Näiden kahden miehen välinen suhde kehittyy kiehtovasti miltei romanttiseksi siteeksi.

– David Katz, Cineuropa

Great Freedom on itävaltalaissaksalainen yhteistuotantoelokuva. Sen ovat tuottaneet FreibeuterFilm (Itävalta) ja Rohfilm Productions (Saksa). Kansainvälistä markkinointia hoitaa The Match Factory.

Elokuvan FB-sivu: facebook.com/grossefreiheitfilm/

Hashtag: #GreatFreedom

Miksi LUX-yleisöpalkinto?

LUX – eurooppalainen yleisöelokuvapalkinto (lyhempi nimi: LUX-yleisöpalkinto) on Euroopan parlamentin ja European Film Academyn myöntämä palkinto, joka on osoitus Euroopan parlamentin sitoutumisesta kulttuuriin. Aloitteella edistetään kulttuurista monimuotoisuutta ja annetaan konkreettista tukea elokuvalle ja taiteille.

Näytöksiä järjestetään samanaikasesti useassa eri Euroopan maassa yhteistyössä Euroopan parlamentin, Euroopan komission ja Luova Eurooppa – ohjelman sekä Europe Cinemas -järjestön kanssa.

Lue täältä lisää LUX-yleisöpalkinnosta!

LUX-yleisöpalkinnon toisen palkintokierroksen finalisteiksi on valittu kolme elokuvaa. Voittajan valintaan tarvitsemme sinun ääntäsi. Anna katsomallesi elokuvalle arvosana käyttäen pisteytysjärjestelmää: yksi tähti – huono, viisi tähteä – erinomainen.

Äänestä täällä!

Elokuvan kesto
1h 56min
Kieli
OV
Tekstitys
Suomi
Ohjaus
Sebastian Meise
Käsikirjoitus
Sebastian Meise, Thomas Reider
Rooleissa
Franz Rogowski, Georg Friedrich, Anton von Lucke
Nautiskele kahvila­baarissamme ennen näytöstä.
» Tutustu tarjoiluihin
Uusi ohjelmisto ja seuraavat näytökset julkaistaan alan käytännön mukaan aina maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. Elokuvaviikko on perjantaista torstaihin.

Osta liput

Elokuva: LUX-yleisöpalkinto: Great Freedom (ilmaisnäytös!)
Liput vain ostettavissa, ei varauksia
Valitse istumapaikkasi salikartasta!
Nautiskele kahvila­baarissamme ennen näytöstä.
» Tutustu tarjoiluihin
Uusi ohjelmisto ja seuraavat näytökset julkaistaan alan käytännön mukaan aina maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. Elokuvaviikko on perjantaista torstaihin.