R&A esittää: Driving Mum (K18-anniskelunäytös)

Lue lisää

Melankolinen ja mustalla huumorilla ryyditetty road movie, jossa keski-iän kynnyksen ylittänyt juro partasuu lähtee ajamaan räikeällä meikillä tuunattua äitiään kohti viimeistä leposijaa.

Poika Jón (Þröstur Leó Gunnarsson), keski-iän kynnyksen ylittänyt juro partasuu, lähtee ajamaan räikeällä meikillä tuunattua äitiään (Kristbjörg Kjeld) kohti viimeistä leposijaa. Jos ei järkeään pidempään elänyt, niin vähintäänkin hieman hitaalla käyvä – tai pikemminkin elämänvalintojensa katumuksen usvaan radikaalisti uponnut – Jón huomaa, ettei menneisyys jätä rauhaan.

Taiteen tehtävä on valmistella meitä kuolemaan, muistuttaa kuin vaivihkaa islantilaisen Hilmar Oddssonin melankolinen ja kuivalla, välillä mustallakin huumorilla ryyditetty mutta omalla tavallaan lempeäsydäminen road movie, josta säteilee Ingmar Bergmanin Mansikkapaikan (1957) lumouksen vaikutus. Vulkaanisen saarivaltion karut, ajan veistämät ja majesteettisen kauniit maisemat saavat kontrastikseen ihmisen pohjattoman mielenkiintoiset kasvot kuvaaja Óttar Guðnasonin taidokkaissa käsissä.

Unet, menneisyys – se, mitä elämässä olisi voinut tapahtua ja se, mitä tapahtui – todellisuus ja nykyhetki sekoittuvat tasa-arvoisesti maagisrealistiseksi, jopa surrealistiseksi kokonaisuudeksi. Ohjaaja on sanonut, että taiteen perustehtävä on “panna meidät kasvokkain itsemme kanssa, hyvässä ja pahassa”.

Kirjoittanut Joonas Nykänen
Elokuvan alkuperäinen ikäraja on K12.

Liput vain: https://hiff.fi/elokuvat/driving-mum/

Kuusi uutta pohjoismaista elokuvaa kisaa Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnosta. Kaikki ehdokaselokuvat esitetään Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla. Tänä vuonna mukana on ensimmäistä kertaa myös grönlantilainen elokuva. Pohjoismaiden merkittävin elokuvapalkinto myönnetään vuosittain yhdelle kansallisten raatien valitsemista ehdokkaista. Suomen ehdokas on tänä vuonna Aleksi Salmenperän elokuva Kupla.

Kaikki tämän vuoden PNEP-ehdokkaat ovat:

Driving Mum (Á Ferð með Mömmu, ohj. Hilmar Oddsson, Islanti)

The Edge of the Shadows (Allanngut Killinganni, ohj. Malik Kleist, Grönlanti)

Empire (Viften, ohj. Frederikke Aspöck, Tanska)

Kupla (ohj. Aleksi Salmenperä, Suomi)

Opponent (Motståndaren, ohj. Milad Alami, Ruotsi)

War Sailor (Krigsseileren, ohj. Gunnar Vikene, Norja)

Ehdokaselokuvien tekijöitä saapuu vieraiksi Rakkautta & Anarkiaa -festivaalille. Kaikki ehdokaselokuvat esitetään R&A:ssa englanninkielisillä tekstityksillä.

300 000 Tanskan kruunun (noin 41 000 euroa) arvoisen palkinnon voittaja julkistetaan 31. lokakuuta Oslossa.

Viime vuonna Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon voitti islantilaisen Valdimar Jóhannssonin elokuva Lamb (Dýrið).

Aiempien vuosien voittajiin lukeutuvat muun muassa Aki Kaurismäki, Joachim Trier, Lars von Trier ja Ruben Östlund.

Anniskelun takia näytös on kielletty alle 18-vuotiailta
Elokuvan kesto
1h 52min
Kieli
OV
Tekstitys
Englanti
Ohjaus
Hilmar Oddsson
Rooleissa
Þröstur Leó Gunnarsson, Kristbjörg Kjeld, Tómas Lemarquis, Hera Hilmarsdóttir
Nautiskele kahvila­baarissamme ennen näytöstä.
» Tutustu tarjoiluihin
Uusi ohjelmisto ja seuraavat näytökset julkaistaan alan käytännön mukaan aina maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. Elokuvaviikko on perjantaista torstaihin.

Osta liput

Elokuva: R&A esittää: Driving Mum (K18-anniskelunäytös)
Liput vain ostettavissa, ei varauksia
Valitse istumapaikkasi salikartasta! Koko sali on K18-anniskelualuetta. » Tietoa salianniskelusta
Nautiskele kahvila­baarissamme ennen näytöstä.
» Tutustu tarjoiluihin
Uusi ohjelmisto ja seuraavat näytökset julkaistaan alan käytännön mukaan aina maanantai-iltapäivisin viikoksi kerrallaan. Elokuvaviikko on perjantaista torstaihin.